OBILJEŽITE DANE KRUHA UZ DOMAĆI KUKURUZNI KRUH

Jesen je doba bogatstva šarenih plodova i sjemenja koje nam daje priroda te ovaj mjesec prigodno obilježavamo dane jabuka, plodova zemlje i naravno kruha. Time zahvaljujemo zemlji na obilju kojim nas nagrađuje te potiče da širimo svijest o očuvanju okoliša.

Prehrambene su se navike kroz povijest mijenjale, kao i vrste žitarica no kruh je nezaobilazan dio kulture hranjena većine. Prateći trendove, u današnje ga vrijeme možda jedemo manje, ali on je simbol koji zapravo predstavlja rad i red u čovjekovom životu. Predivno je svjedočiti tradiciji i vidjeti djecu u školama i vrtićima, koji uz pomoć teta i učiteljica mijese tijesto, prave pogačice i razne oblike kruha. To je najbolji način da uz veselje, smijeh, grickanje jabuka i  druženje s roditeljima uživaju i uče poštivati kruh, prirodu, okoliš i rad vlastitih ruku.

Ja sam umijesila jedan zlatni, hrskavi kruh od kojeg je cijela kuća zamirisala i svi smo se odmah okupili oko stola, a lim i papir za pečenje, dasku za rezanje i rukavice za vađenje vrelog kruha iz pećnice pronašla sam, naravno, u Offertissimi.

Potrebni sastojci:

2  jaja

250 g brašna

50 g kukuruzne krupice

3 žlice ulja

1 prašak za pecivo

vode po potrebi oko 2 dcl

Postupak:

Jaja pjenasto miješajte mikserom, dodajte mokre sastojke te sjedinite sa suhim sastojcima.

Mijesite rukama i pazite da tijesto bude mekano pa prema tome dodajte još brašna ili vode.

Umijesite tijesto u kuglu, zarežite na par mjesta, premažite jajetom i obilno posipajte sjemenkama sezama. Pecite 40 minuta na 180 stupnjeva dok kruh ne poprimi zlatnu boju i dobije hrskavu koricu.

Eto, brzo, jednostavno i fino!

Želim vam naglasiti kako kruh koji pravite doma ne sadrži konzervanse, razne e-ove i druge nepotrebne dodatke zbog čega je puno zdraviji i hranjiviji od kupovnog. Uz to, vaš dom će osim mirisom toplog kruha, odisati srećom, ljubavlju i veseljem!!!

Violeta!