KAKO SPREMITI ZAČINSKO BILJE ZA ZIMU

Trenutačno mi je vrt pun predivnog i mirisnog začinskog bilja, a znam da to neće biti tako tijekom hladne i tmurne zime, zato uvijek spremim dio svog vrta za zimu.

Bilje za zimu spremam na dva načina – zamrzavanjem u maslinovom ulju ili vodi (ovisi o tome za što ga planiram koristiti) te sušenjem.

Prvi korak je definitivno odlazak u Offertissimu po kalupe za led, vezice, drvene kvačice, vrećice za zamrzavanje, male staklenke i slične potrepštine.

Zatim na red dolazi branje bilja i odvajanje zdravih listića sa stabljike te rezanje na sitnije dijelove. Usitnjeno bilje posložite u kalupe za led pa jedan dio prelijte vodom, a drugi dio maslinovim uljem. Stavite u duboko zamrzavanje, a kad se kockice smrznu možete ih preseliti u vrećicu pa vaditi jednu po jednu po potrebi, ili ostaviti u kalupu te također koristiti na isti način.

Za sušenje, bilje povežem u male snopove koje učvrstim vezicom i objesim na tamno i prozračno mjesto da se osuši. Nakon par tjedana, suhe listiće spremam u staklenke te su spremni za korištenje odmah.

Ako začine sušite sami, bit ćete sigurni da su zdravi, bez umjetnih dodataka, konzervansa te štetnih metala. Također, ništa ne može zamijeniti domaći origano, bosiljak ili ružmarin.

Pokušajte i vi pa mi javite rezultate!

Violeta