DETOKSIKACIJA ORGANIZMA NAKON BLAGDANA

Normalno je da blagdani uključuju razne delicije i nešto težu hranu poput francuske salate, sarme, masnih pečenja i kolača. Ako tome dodamo i nešto više alkohola te nedovoljno sna nije čudno ako se osjećamo slabo, malaksalo i napuhnuto.

Uz manjak energije, glavobolje i potencijalni zatvor bez problema vas može uloviti lagana post blagdanska depresija! Sve je to normalno jer smo u tijelu nakupili višak toksina, opteretili probavni sustav, a možda i dobili pokoji kilogram viška. I za to postoji jednostavno rješenje – lagana detoksikacija koja će pomoći organizmu da se vrati u normalno stanje. To nikako ne podrazumijeva gladovanje već smanjenje ili dvotjedno odricanje od masne, slatke i jako slane hrane te alkoholnih pića. To će spriječiti daljnje nagomilavanje toksina i potaknuti izlučivanje štetnih tvari.

U svoj jelovnik uvedite razne juhe i lagana variva od korjenastog povrća, poput mrkve i celera. Posebno su zdrave kupusnjače; kupus, kelj i prokulice jer potiču izlučivanje mokraće i pomažu jetri da se oslobodi toksina. Upotrebljavajte začine poput timijana, ružmarina, kurkume, đumbira i ne koristite industrijske mješavine začina.

U dnevni raspored uvedite ispijanje biljnih čajeva (zeleni, kopriva, menta…) bez dodanog šećera i ne jedite iza 18 sati kako bi se probavni trakt odmorio. Još jedan dobar saveznik su svježe cijeđeni sokovi koji ujedno osnažuju imunitet zato posegnite za mrkvom, grejpom i ciklom.

Krećite se i šećite te tako potaknite cirkulaciju, a ako ste u prilici počastite se odlaskom u saunu. Ubrzo ćete se osjećati lagano kao leptirić i biti spremni za nove izazove u novoj godini!

Violeta!