VIOBIO – BRAŠNO NAŠE SVAGDAŠNJE

Osim standardnog pšeničnog brašna postoji niz drugih zdravih brašna koja možemo uvrstiti u svoju prehranu i tako obogatiti jelovnik. Za vas sam pripremila kratki opis svakog brašna, a sami odlučite koje vam najviše odgovara.

TAPIOKA BRAŠNO: Pomalo slatkastog okusa, zdravo je i probavljivo, a popravlja teksturu tijesta i daje hrskavu koru. Koristimo ga za zgrušnjavanje jer ima veću sposobnost zgušnjavanja od brašna. Smrzavanjem ne gubi svoja nutritivna svojstva, a često se koristi u pripremi pudinga, juha i umaka. U kontaktu s toplom vodom pretvara se u puding, odnosno žele.

RIŽINO BRAŠNO: Ovo predivno brašno obožavam jer u potpunosti može zamijeniti pšenično, no ne ponaša se isto. Ono upija puno više tekućine što proizvode koje pečemo čini mrvičastim. S rižinim brašnom možete bez problema ispeći biskvit, muffine ili tortu no pri klasičnom receptu smanjite količinu. Jako je dobro za zgušnjavanje.

KUKURUZNO BRAŠNO: Dobiva se vrlo finim mljevenjem kukuruza, a možete ga koristiti u pripremi kruha, peciva, pri paniranju te grubo mljeveno kao palentu.

KRUMPIROVO BRAŠNO: S njim uvijek štedljivo jer upija jako puno tekućine te jelima i kruhu daje vlažnost i mekoću. Odlično je za pripremu knedli ili tjestenine. Ako pri pečenju kruha, u obično brašno dodamo i krumpirovo, on će postati mekan, rahao i rumen.

HELJDINO BRAŠNO: Vrlo zdravo, obiluje mineralima i vlaknima, a idealno je za pripremu palačinki, kolača, kruha te rolada. Specifičnog je aromatičnog i jakog okusa. Ili ga voliš ili ne, sredine nema.

PROSENO BRAŠNO: Ima jaku sposobnost vezivanja pa ga dodajemo drugim brašnima za upotpunjavanje kolača i jela bez jaja. Slatkastog je okusa što ga čini pogodnim za kaše, pire i pudinge. Ovo je lako probavljiva, alkalna namirnica.

QUINOA BRAŠNO: Malo grublje brašno visoke kvalitete koje ubrzava metabolizam. Orašastog je okusa, a koristimo ga u pripremi pekarskih proizvoda. Prepuno proteina, vlakana, željeza i antioksidansa, ovo brašno možemo miješati pola pola s nekom drugom vrstom ili može u potpunosti zamijeniti pšenično u kolačima, keksima i kruhu.

BADEMOVO BRAŠNO: Vrlo zdravo i nutritivno bogato brašno koje vašim jelima i pečenim proizvodima daje bogat okus. Sadrži nezasićene masne kiseline, a namjene su mu bezbrojne – koristite ga za palačinke, keksiće, torte… Ima predivnu aromu i pogodno je za dijabetičare. Nemojte ga koristiti u jelima koja sadržavaju kvasac i pokušajte napraviti kruh bez kvasca, poput mene. Ako pravite kolačiće pažljivo s njima – vrlo su krhki nakon pečenja!

BRAŠNO OD BATATA: Ovo svestrano brašno možete kombinirati s rižinim ili kokosovim brašnom, a odlično je za izradu kruha, muffina, palačinka i krafni. Također može služiti kao zgušnjivač u juhama i umacima.

BRAŠNO OD BUĆINIH KOŠTICA: Dobiva se mljevenjem koštica nakon cijeđenja ulja iz njih, a bogat je izvor esencijalnih aminokiselina, celuloze, vitamina E i minerala poput željeza, magnezija, cinka, fosfora, bakra i mangana. Ovo brašno pogodno je za izradu kruhova, pogača, a možemo ga koristiti kao zamjenu za bademe kad radimo  macaronse. Prekrasne je arome, ali najbolje je kad ga pomiješate s nekom drugom vrstom brašna.

KOKOSOVO BRAŠNO: Sve više pronalazi svoje obožavatelje, a primjena mu je široka. Možete ga koristiti za pripremu slanih i slatkih peciva, kolača, kruha, vafla, pudinga ili palačinki, a možete ga i dodati u shake te variva. Ima veliku moć upijanja tekućine. Vrlo je važno naglasiti da mnogi miješaju kokosove ljuskice i kokosovo brašno, a to su 2 različita proizvoda. Kad govorimo o brašnu, govorimo o fino mljevenoj kokosovoj pulpi koja ostaje kao nusproizvod pri proizvodnji kokosovog mlijeka. Svima bih preporučila da ga uvedu u svoju prehranu jer ima predivna ljekovita svojstva.

BRAŠNO OD SJEMENKI KONOPLJE: Vrlo ugodne arome, koristimo ga za pečenje i kuhanje stavljajući ga u manjem omjeru u kombinaciji s nekim drugim brašnom. Njime možete raditi juhe, umake i tjesteninu te peći krekere, peciva i slastice. Lako je probavljivo i nadasve zdravo.

AMARANTH BRAŠNO: Bogato vrijednim nutrijentima, ima nizak sadržaj ugljikohidrata, a bogato je vitaminima. Koristi se za pripremu tijesta, kruhova, lepinja, kolača ili za paniranje.

LANENO BRAŠNO: Vrlo bogato nutrijentima te sadrži niz ljekovitih svojstava. Zbog svog laksativnog djelovanja pomaže kod zatvora, a odlikuje se i snažnim antioksidativnim, antitumorskim, antiviralnim, antifungalnim i antibakterijskim svojstvima. U smjesu za kruh, kolačiće ili krekere dodajte malo lanenog brašna, a možete ga i dodati u jogurt ili razne umake.

BRAŠNO OD SLANUTKA: Od ovog se brašna mogu spravljati prave delicije, a ima nizak glikemijski indeks. Lako se probavlja, bogato je kalcijem, željezom, fosforom te vitaminima iz B skupine. Koristite ga za Flat bread, krekere, kajganu, umake, palačinke, kruh te neizostavni talijanski specijalitet Farinata. Ovo je meni jedno od omiljenih brašna koje uvijek imam u kući.

TEF BRAŠNO: Dobar izvor proteina, niskog GI, vrlo ugodnog orašastog okusa, a dobro je pri izradi slatkih i slanih jela. Dodati ga možete u palačinke ili kruh, ali i u mješavini s još kojom vrstom brašna u omjeru ¼ jer je guste strukture.

Violeta!